onsdag 27. mai 2015

Takk for meg

Nå er denne perioden over og jeg har lært så utrolig mye. Både om kameraet mitt, lys og redigering osv. Disse tingene er selvsagt noe jeg kan få bruk for og jobbe videre med viss jeg senere er ute og tar bilder selv. Jeg har utviklet meg mye i læringsprossessen. Før dette proskjektet startet brukte jeg egeenlig bare innstillingen auto når jeg tok bilder, fordi jeg ikke hadde peiling på hva de andre innstillingene var og hvordan man skulle bruke dem. Nå som jeg har fått greie på det føler jeg at jeg klarer å ta mye bedre bilder. Dette har vært en kjempekjekk oppgave. Takk for meg!






torsdag 21. mai 2015

Det beste bildet

Jeg har valgt ut det beste bildet jeg har tatt i denne perioden med trykk og foto. Det var vanskelig å velge, men jeg liker bilder av natur som er klare og kanskje har liten dybdeskarphet. Derfor falt jeg for dette bildet:





Dette bildet står det mer om (komposisjon, redigering, osv..) på forrige innlegg: 8 beste foto

Jeg synes dette er det beste bildet forsdi det er mye beveglese i det og det er gøy å se på. Bildet er også vakkert og det er akkurat som om tiden har blitt stoppet. En får litt lyst til å ta på de små vanndråpene som flyr omkring i bildet.

8 beste foto


Nå er dette skoleåret snart over og dette faget går mot slutten. Jeg har samlet sammen de 8 beste fotoene jeg har tatt i denne perioden og laget en vurdering av disse. Det er det dette blogginnlegget skal handle om.

Bilde nr. 1

Ide: Ta bilde i motlys slik at trærne blir svarte og la lyset fra himmelen lyse gjennom greinene.

Komposisjon: Blikkfanget i dette bildet er litt langt nede på bildet der det er lyst, spesielt det lyseste partiet nede i høyre hjørne. Greinene på trærne fører blikket vårt oppover.

Lys: Lyset i dette bildet er naturlig. Det er tatt sent på kvelden og solen er nesten nede så lyset er nokså mørkt. Bildet er tatt i motlys slik motivet blir helt svart.

Kamera: Speilreflekskamera, NIKON D3100

Kamerainstillinger: Innstilling - M, ISO - 100, lukkertid - 1/4000, blender - f/9

Redigering: Jeg har gjort kontrastene sterkere med curves for å gjøre det svarte motivet ennå mørkere.

Kategori: Valgfritt - planter/trær

Hva har jeg lært?: Jeg har lært at det å ta bilde i motlys kan gi et fint resultat. Når fargene i bakgrunnen av det svarte motivet er fine og lyse, så kan bildet også bli fint.

 

Bilde nr. 2

Ide: Sette en kaktusen foran en lys bakgrunn for lage liten dybdeskarphet og få med teksturen til planten.

Komposisjon: Interessepunktet i bildet er kaktusen på den høyre sitte i bildet og det er den største "grenen" på kaktusen som er det man ser først.

Lys: Bildet er tatt i motlys. Lyset som kommer mot kameraet og motivet er naturlig lys, mens lyset som er på motivet er mørkt og kunstig lys.

Kamera: Speilreflekskamera, NIKON D3100

Kamerainstillinger: Innstilling - M, ISO - 100, lukkertid - 1/1000, blender - f/5,  motlyskompensator: +1.0

Redigering: Jeg har laget litt større kontraster med curves, men ellers er bildet nokså naturlig.

Kategori: Valgfritt - planter/trær

Hva har jeg lært?: Jeg har lært at det går an få motivet til å bli lyst som om bildet blir tatt i motlys. Ved å bruke motlyskompensator kan man gjøre slik at bakgrunnen blir lysere, og det samme blir motivet. 






Bilde nr. 3

Ide: Fryse sprutende vann

Komposisjon: Blikkfanget i bildet er den store spruten mot høyre i bildet. Det er mye bevegelse i bildet av dråpene som spruter alle slags veier.

Lys: Bildet er tatt ute i naturlig lys. Det var ikke sol ute så det naturlige lyset er mykt. Bildet er tatt inntil en skulptur som gjør at det er mørkt fra den høyre siden, og lyset kommer inn fra den venstre. 

Kamera: Speilreflekskamera, Canon EOS 1100D

Kamerainstillinger: Innstilling - M, ISO - 6400, lukkertid - 1/3200, blender - f/8

Redigering: Jeg har brukt gradient map for å gjøre bildet svart/hvitt, og laget mye sterkere kontraster med curves.

Kategori: Vann

Hva har jeg lært?: Jeg har lært å stille inn lukkertiden på kameraet slik at jeg kan fryse en bevegelse. I dette bildet har jeg stilt inn lukkertiden slik at vannet fra fontenen dtår i ro. Jeg har ogå lært å lage fine bilder i svart/hvitt med å bruke Photoshop. Dette bildet ble bedre i svart/hvitt fordi bakgrunnen ikke var så interessant.

Bilde nr. 4

Ide: Fryse sprutende vann

Komposisjon: Blikkfanget i bildet er bobblene som begynner i toppen av bildet og går ned som en slags tipp som er plassert i det gylne punkt. Blikket vårt følger bevegelsen til vannspruten.

Lys: Bildet er tatt ute i naturlig lys. Det var ikke sol ute så det naturlige lyset er mykt.

Kamera: Speilreflekskamera, Canon EOS 1100D

Kamerainstillinger: Innstilling - M, ISO - 6400, lukkertid 1/3200, blender f/8

Redigering: Jeg har brukt brush tool i blå farge med oppasity 15% og malt over bildet slik at vannet
kunne se litt blått ut.

Kategori: Vann

Hva har jeg lært?: Jeg har lært å bruke oppasity for å gjøre noe gjennomsiktig. Jeg har lært at man kan fargelegge med brush tool med en farge og få bildet til å vise igjennom.

Bilde nr. 5

Ide: Få bilde av lyskilden i en lampe og få me noe fargerikt for å lage dybdeskarphet og kontraster.

Komposisjon: Blikkfanget i bildet er det sterke lyset inne i lyspæren, det er en som er klarest. Derretter følger blikket vårt magnetene som henger nedover under lyset. Måten som magnetene henger på gjør at det ser ut som om de peker mot lyspæren. 

Lys: Lyset i bildet er helt kunstig, nokså gult lys. Det er lite skygger i bildet og de eneste skyggene som er i bildet er små mørke skygger under de små magnetene.

Kamera: Speilreflekskamera, NIKON D3100

Kamerainstillinger: Innstilling - M, blender - f/5, lukkertid - 1/2000, ISO - 100

Redigering: Jeg brukte clone stamp tool for å fjerne det svarte nede i det høyre hjørnet. Jeg har endret på kontrastene i bildet med curves for få lysere farger inne i lampen.

Kategori: Lys

Hva har jeg lært?: Jeg har lært å bruke clone stamp tool for å male over et område med en del av bildet. Jeg har også lært å bruke curves for å stille på kontrastene slik at de blir større eller mindre og bildet blir mørkere eller lysere.


Bilde nr. 6
Ide: Lage liten dybdeskarphet med fokus på den røde blomsten og uklar bakgrunn

Komposisjon: Motivet i dette bildet er plassert på midten.

Lys: Bildet er tatt i naturlig mykt lys. 

Kamera: Speilreflekskamera, Canon EOS 1100D

Kamerainstillinger: Innstilling - AV, ISO - (auto) 500, lukkertid - (auto) 1/80, blender - f/5,6

Redigering: Uredigert

Kategori: Valgfritt - planter og trær

Hva har jeg lært?: Jeg har lært å bruke blender for å ta bilder der bare en liten del av bildet viser klart, mens resten er uklart.

Bilde nr. 7

Ide: Skape liten dybdeskarphet og gjøre noen områder i bildet med farge og resten i svart/hvitt

Komposisjon: Interessepunktet i dette bildet er den største blå/gule blomsten, den er klarest og den er plassert i det gylne snitt. Etterpå ser vi på de andre fargede områdene, dette skaper bevegelse i bildet. 

Lys: Lyset i dette bildet er naturlig litt skarpt lys. Det er litt sollys med på bildet

Kamera: Speilreflekskamera, Canon EOS 1100D

Kamerainstillinger: Innstilling - AV, ISO - (auto) 450, lukkertid (auto) - 1/2000, blender - f/4,8

Redigering: Jeg har jobbet i 2 layere for gjøre en del av bildet i farger og resten i svart/hvitt.

Kategori: Valgfritt - planter/trær

Hva har jeg lært?: Jeg har lært å gjøre en del av et bilde svart/hvitt mens resten av bildet er i farger. Jeg har lært å gjøre det i Photoshop med å jobbe i flere lag.













Bilde nr. 8

Ide: Ta bilde av lys i ulike farger.


Komposisjon: Blikkfanget ligger i det gylne snitt der det er en slags opphopning av lyskuler. Blikket følger klynget av lys mot venstre og ut av bildet.

Lys: Bildet er tatt inne i et mørkt rom der det er motivet selv som lager et kunstig lys i mange ulike farger.

Kamera: Speilreflekskamera, NIKON D3100


Kamerainstillinger: Innstilling - P, ISO - 100, lukkertid (auto) - , blender (auto) -

Redigering: Bildet er kun cropet, ellers er der uredigert.

Kategori: Lys

Hva har jeg lært?: Jeg har lært å beskjære bilder med å bruke funksjonen crop. Dette kan brukes til å fjerne unødvendig "luft" rundt bildet.




mandag 18. mai 2015

Mikromennesker

I denne oppgaven lærte vi noe gøy vi kan bruke photoshop. Vi lærte å lage mikromennesker. Jeg laget tre ideer og måtte velge en av dem til å arbeide videre med.  

Jeg tok to bilder som jeg skulle bruke til denne oppgaven. Når man skal sette sammen to bilder er det lurt å ta bildene i samme type lys slik at resultatet ser mest mulig realistisk ut.

Ideen med disse to bildene er å gjøre personen liten nok til å kunne sitte å meditere på ballen OG at det skal se realistisk.

Fremgangsmåte:

1. Åpne begge bildene i hvert sitt dokument i Photoshop

2. Gå inn på det bilde hvor du skal klippe ut og "krympe" noe.

3. Velg quick selction tool (ser ut som en penn som tegner en stiplet oval). Dette verktøyet brukes til å velge ut seleksjoner som i mitt tilfelle blir personen på bildet. Marker objektet, og viss du vil ta bort noen av markeringen, hold inne Alt.

4. Etter å ha laget seleksjonen trykk på kopier (cmd+c) og lim inn (cmd+v) i det andre bildet. Da ligger seleksjonen oppå bildet du skal ha i bakgrunnen.

5. Trykk på edit -> transform -> scale for å endre størrelsen på seleksjonen, og dra den der du vil plassere den. Jeg krympet personen i mitt bilde og satte henne oppå ballen i det andre bildet.

6. Bruk refine edge for å justere på kantene på seleksjonen.

7. Bruk burning tool eller svart brush tool med lav oppasity for å lage skygger om det er nødvendig.

8. Når bildet er ferdig, trykk på layer -> merge down for å smelte sammen layerene slik at det blir til ett.
























Dette er resultatet på denne oppgaven. Siden personen satt på noe helt flatt, så detveldig rart ut når jeg plasserte henne på en rundt underlag. Derfor brukte jeg liquify til å bøye litt på føttene til personen. 

fredag 15. mai 2015

Fotostudio

Et fotostudio er et rom som er egnet for å ta bilder i. Her er det lett å styre lyset slik man ønsker det. På skolen vår har vi et fotostudio, og i denne oppgave fikk vi prøve oss som fotografer der inne. Det fotostudioet vi var i hadde et standardoppsett som sier noe om hvilke innstillinger kameret og lysene skal ha og hvor de skal stå.

Lamper:
Lampe 1 - hovedlampe (softbox): Lysstyrke 9.0 (ISO-100, t60, f-8)
Lampe 2 - utfyllingslampe (softbox):Lysstyrke 8.0 (ISO-100, t60, f-5.6)
Lampe 3 - utbrenningslys (paraplyblitz): Lysstyrke 8.0 (Vi hadde ikke denne i vårt fotostudio)
Lampe 4 - utbrenningslys (paraplyblizt): Lysstyrke 8.0

Kamera:
ISO: 100
Lukkertid: t60
Blenderåpning: f-8

Viss for mørkt eller for lyst kan man stille på blenderåpningen. Viss det er mørkt kan man prøve blender f5.6 - f4 og viss det er for lyst kan man prøve blender f11-f12.

Vi var inne i prøverommet to og to og hadde 6 minutter per person. Det kom ganske mange bilder ut av denne korte tiden og vi gikk fort tomt for nye "poser" og komme med. Da vi var ferdige å ta bilder la vi dem inn på pc-en og begynte å redigere dem i Photoshop.



Dette er et bilde av hele fotogruppen vår. Bildet er cropet og jeg har tatt bort skygge i bakgrunnen ved å bruke quick selection tool (dette står det om i det neste innlegget; Mikromennesker) og klippe ut menneskene på bildet, lime dem inn på et nytt likt bilde og justere kontrastene på bildet i bakgrunnen med curves slik at skyggene gikk bort. 

Dette bildet har jeg cropet fordi bakgrunnen ble så stor. Jeg har også brukt spot healing brush tool til å fjerne teiprester o.l. som var på gulvet.

Dette bildet er også cropet. Jeg har brukt gradient map til å gjøre bildet svart hvitt og jeg har gjort kontrastene sterkere med curves


På dette bildet har jeg jobbet i to layere der det ene bildet har farger mens det andre har svart/hvitt. Jeg har brukt oppasity på 50% for å mixe fargene fra begge layerene.


Vi prøvde å få til bilder med begge to i ved å sette kameraet på en stol å ta på selvutløser. Jeg har brukt gradient map til å gjøre dette bildet svart/hvitt, og så har jeg brukt clone stamp tool til å fjerne noen tapebiter på gulvet.

søndag 3. mai 2015

Reflektor

En reflektor er et hjelpemiddel som kan hjelpe oss å styre lyset når vi tar bilder. Reflektoren en overflate som reklekterer lyset. Det er en effektiv måte og styre lyset på og en reflektor. Man kan bruke den til å fjerne skygger eller skape varmt eller kaldt lys.

Sølv/hvit reflektor: gjør lyset kaldere
Gull reflektor: gjør lyset varmere
Svart reflektor: anti-reflektor, gir mindre lys
Gjennomsiktig reflektor: jevner ut lyset

Man holder en reflotor mot lyset slik at lyset blir reklektert på motivet. Den dagen vi var ute og tok bilder, var det ikke så mye sol ute. Dette gjorde at det ikke var så mye lys å reflekter.


Dette er det originale bildet i helt naturlig lys. Sollyset kommer fra høyre og det er skygger på den venstre siden på personen.

På dette bildet er det brukt gull reflektor. Lyset i bildet varmt og det er akkurat som om ansiktet gløder. Skyggene på motivet er borte.

I dette bildet er det brukt sølv rekflektor. Lyset i bildet er kaldere og skyggene er borte. 

Bruksområder for foto

Vi kan bruke bilder til mye forkjellig. Det finnes mange typer foto med ulike formål og vi har i denne oppgaven lært om noen av dem. Tre viktige typer foto er dokumentsjon, reportasje og kunst.

Bilde som reportasje: forteller en historie
Bilde som dokumentasjon: prøver å dokumentere noe som har skjedd. Nyhetsbilde av ulykke/naturkatastrofe, opplevelser som reiser og bryllupsbilde eller
Bilde som kunst: har en stemning, kan f. eks være vakkert






















Dette er et reportasjebilde. Bildet har en historie fra Vestbredden som vi gjerne vil høre mer om når vi ser på bildet. // Link til bildet her

Dette bildet er en dokumentasjonsbilde. Bildet dokumenterer en ferie i Roma, og i bakgrunnen på bildet ser vi Vatikanet, St. Peterskirken som ligger i Roma. // Bildet er tatt av meg på en ferie for 2 år siden.


Dette bildet er bilde som kunst. Bildet er vakkert å se og det skaper en stemning // Link til bildet her

torsdag 23. april 2015

Photoshop - liquify

Photoshop har en funksjon som heter liquify. Denne kan brukes til å gjøre noe større eller mindre som f. eks få en person til å se slankere ut. Man finner denne funksjonen finner man ved å trykke på filter liquify. Da kommer det opp et eget vindu med egne verktøy man bruke på bildet.

Her er noen av verktøyene:

Warp forward tool
: Ser ut som en hånd som peker ut en finger. Ta tak i en del av bildet og dra. Strekker ut eller drar sammen bildet der du drar.

Reconstruct tool
: Ser ut som malekost som maler over noen prikker. Viss man har brukt et verktøy til å endre på bildet, kan man bruke dette verktøyet til å få alt tilbake igjen.

Pucker tool
: Ser ut som en klump med piler innover. Drar ting samen, gjør dem mindre der en trykker. 

Bloat tool: Ser ut som en oval med piler utover. Drar ting fra hverandre, gjør dem større der en trykker. 

Push left tool: Ser ut som en pil til høyre som går over en målstrek.

Dette er det originale og uredigerte bildet.



Wrap forward tool

Pucker tool

Bloat tool


Push left tool


 






Photoshop - redigering på motivet

Photoshop kan brukes til å manipulere bilder med. Det går an å forandre dem så mye at man ikke kjenner igjen motivet man begynte med. I denne oppgaven lærte vi hvordan vi kunne bruke noen enkle verktøy i photoshop for å forbedre resultatet. Vi prøvde oss også på å manipulere bilder.

Redigere bilder - forbedre bildet, gjøre små endringer som ikke går utover sannheten, resultatet ser naturlig ut
Manipulere bilder - endre bildet så mye at det ikke har rot i virkeligheten

I denne oppgaven brukte vi disse verktøyene:

Dodge tool: Ser ut som en slikkepinne. Verktøy som gjør ting lysere. Man kan justere størreslen på kosten og på hvor mye den skal lysne. Det kan justeres mellom 0-100% der det står exposure.

Burning tool: Ser ut som en hånd som former en "O". Verktøy som gjør ting mørkere. Akkurat som med dodge tool kan man justere størrelsen på kosten og hvor mye den skal mørkne.

Spot healing brush tool: Ser ut som et plaster. Verktøy som kan fjerne detaljer som f.eks urenheter i hud eller rynker. Det eneste du trenger å gjøre er å klikke på den tingen du vil fjerne, så forsvinner den.

Clone stamp tool: Ser ut som et stempel. Verktøy som kopierer deler av bildet. Hold inne alt og trykk på det området du vil kopiere så bare maler du over på det stedet du vil fylle det inn.






Dette er det originale uredigerte bildet.

Dette bildet er naturlig redigert. Jeg har brukt dodge tool på tenner og øyne og burn tool på hår, øyenbryn og øyenvipper. Spot healing brushtool på rynke under øynene.


Dette bildet er overredigert med for høy expotion på både dodge tool og burn tool. Personen på bildet ser veldig unaturlig ut og det er veldig lett å se at bildet er redigert.





På dette bildet har jeg brukt clone stamp tool for å legge til mer hår. Dette bildet ser da ikke naturlig ut.













Dette bildet er ekstremt overredigert.

Photoshop - redigere farger

Photoshop er et avansert redigersingsprogram for blant annet bildebehandlig. Det finnes utrolig mange funksjoner og det tar flere år for å bli skikkelig god i Photoshop. I denne oppgaven har vi lært å redigere litt i Photoshop. Blant annet hvordan en skal gjøre et bilde svart/hvitt og få farge på bare et område. Jeg brukte et bilde som jeg har tatt med telefonen min.

Dette er det originale bildet, det er ikke redigert. Jeg la det inn i Photoshop med å bruke funksjonen file place og fant det bildet jeg ville redigere. Nede i høyre hjørne i Photoshop vises de ulike layerene (lagene) en har. Jeg kopierte dette bildet ved å dra det ned til en knapp som heter create a new layer.


Dette bildet er gjort til svart hvitt og det er laget i layer 2 som lå over det originale bildet. For å få til dette trykket jeg på funsksjonen image adjustments gradient map. Etterpå justerte jeg konstrastene i bildet. Jeg brukte hurtigtasten cmd+m. Da kom det opp en slags graf som man kan justere på. Jeg justerte på den slik at den så ut som en S.

Dette bildet er i svart hvitt med et område med farge. For å få til dette jobbet jeg mellom de to layerene. Jeg laget dette ved å trykke på bildet i layer 2 og trykket på en knapp som heter add layer mask. Den ligger nede ved layerene på samme sted som en lager ny layer. Når jeg hadde gjort dette trykket jeg på brush tool. På dette bildet fungerer denne som en visk på svart/hvitt bildet og fargene fra originalbildet kommer fram. Man kan justere penselbredden og viss man trykker på X, switcher man mellom å farge med svart-hvitt og å få farge på bildet. Her har jeg brukt verktøyet til å få frem fargen på bare en av bowlingkulene.


Dette bildet er en mix av bildene med svart-hvitt og bilde. For å gjøre dette kan man stille på noe som heter oppasity. Jeg gjorde dette i layeret med bildet som var svart-hvitt. Denne kan man stille fra 0-100, der 0 er klare farger og 100 er  svart-hvitt. Oppasityen i dette bildet er 86.