Lukkertiden måles i sekund, eller deler av et sekund.
Eksempel: 1000/1 = 1 tusendels sekund
1" = 1 sekund
De ulike lukkertidene gir ulikt resultat. Her er ekspempel på hva de ulike lukkertidene kan gjøre i et bilde.
Disse lukkertidene kan fryse en bevegelse:
1/1000
1/500
1/250
Disse lukkertidene kan fryse en bevegelse litt:
1/125
1/60
Disse lukkertidene viser litt bevegelse:
1/30
1/15
Disse lukkertidene viser bevegelse, mer og mer striper:
1/8
1/4
1/2
1"
2"
4"
Når man har lang lukkertid er det to ting som er viktige. Det er å ha nok lys og ha kameraet i ro. Man kan bruke kamerastativ, bord, vegg etc. for å holde kameraet i ro. Når man har lang lukkertid kan det også komme inn for mye og bildet blir overeksponert. Da blir bildet veldig lyst og/eller hvitt. Det motsatte, når det kommer for lite lys, blir bildet mørkt og/eller svart. Da kalles det for undereksponert.
Dette bildet er tatt ute med en lukkertid på 2". Dette bildet er overeksponert og det er veldig lite igjen av motivet.
I denne oppgaven har vi vært ute og prøvd ulike lukketider. Jeg har brukt speilreflekskamera Nikon D3100. Det ble en del overeksponerte og mislykkede bilder, men det er bare å prøve seg fram. Her er noen av bildene jeg tok. Ingen av bildene er redigerte.
Dette bildet er tatt med lukkertid 1/500. Her er bevegelsen fryst.
På dette bildet er lukkertiden 1/2. Dette er den samme bevegelsen som på bildet over. Bildet viser bevegelsen, men hadde lukkertiden vært litt kortere så hadde bevegelsen vist bedre, i og med at bevegelsen er så kort.
Her er lukkertiden 1/200 så bevegelsen er litt fryst. Man kan se på bilen at den er litt uklar. Bilen kjører i 40km/t og dette kan man ikke se i bildet.
Dette bildet er tatt med lukkertiden 1/4. Disse har samme farten som bilen i bildet over, men her kan man se at bilene er i bevegelse.
I dette bildet står kameraet i ro og har en lukkertid på 1". Man ser godt bevegelsen på bussen men bildet er litt overeksponert. Dvs. at det kommet litt mye lys inn.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar